UNESCO-erkenning voor Geelse Gezinsverpleging en Dimpnaverering

Op 6 december 2023, over deze onderwerpen: Cultuur, Stadsontwikkeling, Erfgoed
gezinsverpleging

In maart 2022 bundelde de Stad Geel en OPZ Geel, samen met vele pârtners en organisaties, haar krachten met de Vlaamse overheid om een sterk erkenningsdossier in te dienen bij UNESCO.
Het resultaat van al deze inspanningen kwam er met de beslissing die werd genomen tijdens de 18de zitting van het Intergouvernementeel Comité voor de Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed in Botswana. 

Op woensdag 6 december besliste UNESCO om de Geelse Gezinsverpleging en Dimpnaverering officieel te erkennen als Immaterieel Erfgoed van de Mensheid.
Dit bijzonder samenlevings- en zorgmodel, dat zijn oorsprong kent in eeuwenoude tradities en diep geworteld zit in de identiteit van onze stad, kreeg tevens een plaats in het prestigieuze 'Register van Goede Borgingspraktijken'.

Deze erkenning is voor Geel, die met fierheid de naam 'Barmhartige Stede' voert, een groot moment van vreuge, dankbaarheid en erkenning, want deze bijzondere vorm van samenleven en zorgen zit in het DNA van onze stad en al haar inwoners.De erkenning door UNESCO is niet alleen een bevestiging van de historische waarde van de Geelse Gezinsverpleging, maar ook een eerbetoon aan de inspanningen van de lokale gemeenschap om deze traditie levendig te houden.
In de eerste plaats komt deze erkenning toe aan de pleeggezinnen en pleeggasten, die zich, ondersteund door het OPZ Geel, elke dag inzetten om dit prachtige zorgmodel gestalte te geven. Hun engagement en toegewijdheid verdienen ons respect en onze steun.

"We zijn enorm blij met deze prachtige erkenning vanuit UNESCO", reageert Schepen van Cultuur en Erfgoed Pieter Cowé.
"Gelenaars zorgen voor elkaar, kijken naar elkaar om en houden elkaar vast: dat is wie wij zijn en daar zijn we trots op.Deze eigenschappen vinden hun oorsprong in de lange traditie van de Gezinsverpleging en maken onlosmakelijk deel uit van onze identiteit als lokale gemeenschap. Deze internationale erkenning als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid stelt ons als gemeenschap tot taak deze waarden en dit samenlevings- en zorgmodel te koesteren, te bewaren en uit te dragen in Vlaanderen en de wereld."

N-VA Geel feliciteert en bedankt van harte alle pleeggezinnen, pleeggasten, de Stad Geel, OPZ Geel, de Vlaamse Overheid en alle personen en organisaties die meewerkten aan dit dossier en die deze erkenning mee mogelijk hebben gemaakt.

Lang leve de Geelse Gezinsverpleging ! 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is