Digitale bouwaanvraag

Op 26 april 2012
Onze N-VA-minister Philippe Muyters maakt momenteel werk van het dossier handelend over de digitale bouwaanvraag. Vanaf 2013 bestaat daardoor eindelijk de mogelijkheid dat burgers en bedrijven hun bouwaanvraag digitaal kunnen indienen. Dit bespaart geld en veel tijd voor zowel de besturen als de aanvragers.

 

De Vlaamse administratie liet becijferen wat een digitalisering betekent voor de gemeenten. Voor de meer complexe aanvragen, waar een architect bij komt kijken, betekent dit een besparing van meer dan 160 euro per aanvraag voor de lokale besturen. Ook voor de eenvoudige dossiers dalen de lasten met meer dan 100 euro. De digitale bouwaanvraag betekent een verlaging van de kosten en een aanzienlijke tijdsbesparing. Alleen maar voordelen dus voor de gemeentelijke administratieve diensten.

 

Momenteel houdt het indienen van een bouwaanvraag een ontzettende papierwinkel in waarbij aanvragen soms in zesvoud (!) moeten ingediend worden. In de loop van het proces worden nog bijlagen en adviezen toegevoegd en wordt het dossier van hot naar her gestuurd. Met de digitale bouwaanvraag zal gewerkt worden met een internetloket waarbij alle gegevens op een centrale plaats komen te staan, beschikbaar voor de bevoegde instanties en alle betrokken partijen. Door met een centraal loket te werken gebeurt de informatie-uitwisseling veel efficiënter.
Men spreekt al bijna een decennium over administratieve vereenvoudiging; N-VA durft het aan en voert het effectief uit!

 

Digitalisering houdt uiteraard niet alleen voordelen in voor de gemeente, ook de aanvrager gaat kosten besparen. Later dit jaar zal Vlaanderen de architecten bevragen om een zicht te krijgen op welke besparing ook zij kunnen doen.  Daarnaast zal de aanvrager zijn aanvraag kunnen opvolgen tot en met de definitieve beslissing wat de transparantie ten goede komt.

 

Gelet op de winsten voor zowel het bestuur als de burger, pleit N-VA Geel ervoor om mee te stappen in het digitale tijdperk en in 2013 werk te maken van de digitale bouwaanvraag. Burgers en ondernemers moeten zo snel mogelijk met het nieuwe systeem op weg kunnen, een belangrijke taak voor het nieuwe gemeentebestuur.

 

Wie graag op de hoogte blijft of wie nog meer informatie wil over het project digitale bouwaanvaag, kan terecht op de website http://www.digitalebouwaanvraag.be
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is