Geel in het rood

Op 29 april 2012
De nieuwe markt van Geel is feestelijk ingehuldigd. Op esthetisch en financieel vlak kan dit prestigeproject bij vele Gelenaars op weinig sympathie rekenen. N-VA gunt alle Gelenaars een spetterend openingsfeest maar drukt toch haar grote bezorgdheid uit over het financieel kostenplaatje dat aan de stenen vlakte verbonden is. Nog nooit immers stond de stadskas er zo slecht voor: Dexia en de Gemeentelijke Holding, de eurocrisis en talrijke andere problemen staan garant voor erg magere jaren in het vooruitzicht. Dit én volgend jaar wordt er zelfs met verlies gewerkt.
 
Stand van zaken: waar staat Geel?*
 
Aan het einde van deze legislatuur zal Geel nog uitstaande schulden hebben als gevolg van langetermijnleningen voor investeringen. Het vermoedelijke bedrag aan uitstaand schuldsaldo op 31/12/2012 zal  52.884.650,10 euro zijn of 1.412 euro per inwoner. Ter vergelijking: het Vlaamse gemiddelde bedroeg voor 2009 1.309 euro per inwoner (Dexia studie 2011). De schulden uitgedrukt ten opzichte van onze financiële draagkracht ("acid ratio" genoemd) zijn iets lager dan het Vlaamse gemiddelde, nl. 0,30 (Geel) tegenover  0,31 (Vlaanderen). Een waarde hoger dan één betekent dat de gemeente relatief gemakkelijk aan haar schuldverplichtingen op korte termijn kan voldoen. Onze schuldenlast, namelijk dat wat we jaarlijks in het budget moeten voorzien, volgt met 12,7 % van de uitgaven het Vlaamse gemiddelde.
 
Hoe ziet N-VA de toekomst?
 
Met deze cijfers in het achterhoofd, maakt N-VA Geel geen grootse beloften naar de verkiezingen toe. Tekorten moeten worden aangezuiverd en de beschikbare middelen zullen optimaal moeten worden aangewend. Een spaarzaam beleid, het terugschroeven van niet-dringende uitgaven, het verhogen van de efficiëntie en het schrappen van overbodige uitgaven moeten Geel terug op het juiste spoor brengen. Een budgettair evenwicht is een topprioriteit voor N-VA Geel: enkel op stevige fundamenten kan een degelijk toekomstbeleid worden uitgebouwd.
 
*Bron: Financiële diensten, Stad Geel

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is