Getroffen worden door terreur en zinloos geweld, gedachten van onze burgemeester Vera Celis

Op 25 maart 2016, over deze onderwerpen: Partij

Dinsdag 22 maart, de tweede dag van de lente - begin van nieuw leven, licht, en groei - werden we 's ochtends opgeschrikt door aanslagen in de luchthaven van Zaventem en in metro 'Maalbeek' in hartje Brussel.

Een onbegrijpelijke realiteit voor ons West-Europeanen omdat wij zijn opgevoed met de waarden en normen van respect voor ieders eigenheid, voor ieders achtergrond en overtuiging. Deze basiswaarden van onze democratie, waar onze voorouders zich generatie na generatie hebben voor ingezet, werden met ongezien bruut geweld aan diggelen geslagen.

Helaas, leven er in onze maatschappij individuen, die onze waarden en normen niet delen en vinden dat ze deze daden mogen plegen. Mensen die vanuit hun overtuiging en denken, zich het recht toe-eigenen om de andere te vernietigen. Die families die ze van haar noch pluim kennen, mogen treffen met verlies, met leed en enorm verdriet. Mensen die toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn, worden zomaar uit het leven gerukt of voor het leven verminkt. Wie heeft dat recht? Welke religie of levensbeschouwing geeft mensen dat recht?

In Geel drukten we ons medeleven uit met alle mensen die getroffen werden door deze laffe daad. De vlaggen werden halfstok gehangen en we hebben een minuut stilte gehouden uit solidariteit met alle slachtoffers.

De veiligheid van onze burgers garanderen, is de opdracht van de politie en van de bestuurlijke overheid. Dagelijks is er overleg met de veiligheidsdiensten van de hogere overheid. Elk evenement in Geel wordt op risico beoordeeld en er wordt niets aan het toeval overgelaten. Tot donderdagavond 25 maart was het terreur niveau 4 van kracht met nog meer concrete maatregelen voor onze politiemensen en gemeenschapswachten, maar ondertussen is dat afgezwakt naar niveau 3, waarbij de maatregelen iets versoepelen. Echter, elk evenement wordt nog steeds op risico beoordeeld.

Ik hoop dat iedereen begrip kan opbrengen voor alle genomen maatregelen want de veiligheid van elke burger is onze absolute prioriteit.

De solidariteitsacties van de voorbije dagen brachten mensen van allerlei origines bij elkaar. Dit gebaar van sterke verbondenheid in de strijd tegen geradicaliseerden en mensen die het slecht voorhebben met de medemens, overtuigt me dat we kunnen winnen van degenen die de georganiseerde dood en vernieling hoog in het vaandel dragen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is