Op 11 juli, een historische datum, viert N-VA Geel haar feestdag.

Op 11 juli 2013

Als Vlaams nationalisten hechten wij veel belang aan het vieren van deze feestdag, vanuit een historisch perspectief en als symbool voor onze Vlaamse eigenheid, waarvoor we steeds zo sterk moeten blijven ijveren.

En voor Geel is dit ook een uitgelezen moment om eens even stil te blijven staan bij 6 maanden bestuur. Een bestuur dat voor ons inderdaad nieuw maar ook bijzonder leerrijk is geweest. Leerrijk, omdat we proberen te leren uit de fouten die we gemaakt hebben. Fouten, vooral omdat wij met open vizier een transparent bestuur voorstonden, waarbij, helaas, in onze onbevangenheid en goede trouw, ons vertrouwen geschonden werd: 'politiek voor de gemeenschap, voor de Gelenaars', bleek vaak ‘politiek om de politiek', met miskenning van het resultaat. Blijkbaar vinden sommigen het politieke ambt dermate belangrijk dat zij goede en noodzakelijke maatregelen blokkeren om toch maar geen pluim op de hoed van de wederpartij te moeten steken. Sommigen misbruiken zelfs cijfers om gemeenschapsversterkende acties, zoals onderwijs, verkeersveiligheid, enz, in de politieke arena te kunnen krijgen en te manipuleren. Waar men vroeger nooit aandacht had voor correcte vormvereisten is dit vandaag een absolute noodzaak en belangrijker dan het maatschappelijk doel dat men wenst te realiseren!

Daarnaast stellen wij als partij ook vast dat het beleidsniveau waar de lokale beslissingen worden genomen, de gemeenteraad en de OCMW-raad, zich in haar bevoegdheid niet kan ontplooien zoals het hoort in een democratie. Daar moet iets aan gebeuren. Wij wensen daarom onze executieven te stimuleren om de beslissingsmacht van deze raden ten volle te respecteren. Ook hier is verandering dringend nodig. De mentaliteit moet wijzigen. Geen debat om het debat, waarbij het te bereiken doel helemaal onbelangrijk wordt, maar een constructieve, gemeenschappelijke zoektocht naar het meest brede politieke draagvlak. Dit kan alleen door een herstel en herwaardering van de beslissingsbevoegdheid van gemeenteraad en OCMW raad.

Op korte termijn zien wij het college van burgemeester en schepenen evenals het vast bureau dan ook evolueren naar een geïntegreerd bestuursorgaan waarbij ook het totale managementteam actief betrokken wordt met betrekking tot de uitvoering van beslissingen die genomen werden in het kader van het bereikte politieke draagvlak.

Vandaag worden de sectormanagers al te vaak misbruikt of gebruikt in allerlei politieke spelletjes. Dit geeft bovendien aanleiding tot een cultuur waarbij een kleine groep zorgt voor een kleine groep. 

Deze inteelt heeft er voor gezorgd dat Geel vandaag de derde grootste schuld moet torsen van alle steden van de provincie Antwerpen, en erger nog, dat de cumulatieve lange termijn schuld per inwoner bijna tweemaal (!) zo hoog is als het gemiddelde van de provincie. Bovendien is deze schuld een korte termijn schuld. Het leidt geen twijfel dat Geel dan ook als eerste de zware lasten van de stijging van de korte termijn rente zal moeten torsen. Deze precaire situatie is de schuldeisers niet ontgaan en zij laten dan ook niet na om onze stad te wijzen op de financiële kater die eraan staat te komen. 

Door de hoger uitgetekende bestuurlijke integratie wensen wij een proactief en projectgericht beleid te voeren waarbij ook verantwoordelijkheid zal gevraagd worden van de actoren wanneer een project misloopt. In die zin lijkt het ons belangrijk dat de omvang van een investering louter bepaald wordt door de functionele noodzaak van het project en niet door de dromen van populaire studiebureaus of grote aannemers. Bij dit projectmatig denken wensen wij niet alleen de initiële investering mee te nemen in onze afweging maar zeker ook de latere exploitatiekosten die een last leggen op de toekomst. 

N-VA Geel wenst vooral de burger te betrekken bij het bestuur, en we hebben hier al werk van gemaakt, zo getuige het mobiliteitsdebat! Natuurlijk brengt de actieve participatie van de burger specifieke problemen met zich mee: representativiteit, lage participatiegraad en persoonlijke belangen die veelal overheersen op algemene belangen. Ook hier zullen we gaandeweg moeten leren, maar we zijn tenminste begonnen... Zelfs de dure, groots opgezette studie van Thomas More heeft af te rekenen met het feit dat maar 1 burger op 5 participeert en zelfs slechts 1 op 7 die op meer dan 80% van de vragen antwoordt.

Tot slot neemt N-VA Geel afstand van elk persoonlijk belang bij de uitvoering van de hun toegewezen mandaten. Directe of indirecte vergoedingen zullen steeds transparant besproken worden. Wij wensen dan ook zoveel mogelijk alle indirecte belangen welke het beleid de afgelopen jaren vertroebeld hebben op te klaren en hierover te communiceren! Politiek voeren is een eer en in de eerste plaats een dienstbaarheid tegenover de medeburger. We wensen de volgende Vlaamse feestdag u dan ook te informeren over de eerste resultaten...

Wij danken vandaag dan ook uitdrukkelijk iedereen die onze inspanningen een warm hart toedraagt en ons blijft steunen zodat we volgende jaren echt voor verandering kunnen gaan.

 

Vliegt de blauwvoet, Storm op zee!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is