Samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB en drie gemeenten

Op 23 maart 2016, over deze onderwerpen: OCMW-raad en sociaal beleid, tewerkstelling

We zetten verdere stappen naar het efficiënt aanpakken van lokale werkloosheid via een samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB en drie gemeenten.

N-VA plaatste het beleidsdomein “werk” in 2013 op het politieke toneel in GEEL.
De aanpak van de werkloosheid én de verhoging van de tewerkstellingskansen hebben sindsdien een hoge prioriteit in Geel, Laakdal en Meerhout (ons zorggebied).

Schepen Bart Julliams (N-VA) ging in dit alsnog budgettair beperkt domein volle vaart vooruit met initiatieven zoals het installeren van een fietspunt aan ons station, W3 een activeringstraject voor alleenstaanden met kinderen dat zeer binnenkort een doorstart krijgt, het promoten van de sociale economie en daardoor ook het binnenhalen van het project regierol sociale economie, een overzichtelijke brochure voor werkzoekenden enz.

Een goed overleg met het sociaal huis in Geel en de collega’s van Meerhout en Laakdal was een cruciaal element in het bereiken van resultaten.

Geel, Laakdal en Meerhout versterken nu in een volgende stap de samenwerking met VDAB.

Om efficiënt gegevens te kunnen uitwisselen tussen de OCMW’s en de VDAB zal op regelmatige basis cliëntoverleg plaatsvinden en verschaft de VDAB de maatschappelijk werkers van het OCMW de toegang tot hun databank ‘MijnLoopbaan’.
De promotie van sociale tewerkstelling voor werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt blijft een prioriteit en wordt opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst.
Voor schepen Julliams is het belangrijk dat we binnen de regierol sociale economie zo bedrijven uit het normaal economisch circuit aanzetten een samenwerking met de sociale economie op te zetten en hun bedrijf open te stellen voor werkzoekenden uit bepaalde doelgroepen (personen met arbeidshandicap, 55+ers, laaggeschoolde jongeren,…). Hierdoor krijgen deze werkzoekenden meer kansen op de arbeidsmarkt en creëren we doorstromingsmogelijkheden.

Tenslotte is het belangrijk verder in te zetten op de jobobstakels zoals beperkte kinderopvang, slechte mobiliteit,… want dit zijn bepalende elementen in de werkloosheidsval in de regio.

Door de afspraken die werden gemaakt in deze samenwerkingsovereenkomst zullen meer werkzoekenden sneller en beter geholpen kunnen worden zodat zij de stap naar een betaalde job, een geschikte opleiding of het ondernemerschap kunnen zetten.

Denken, Durven, Doen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is