Biografie over oud Volksunievoorzitter Geel Toon Verboven door zijn kleinzoon Hans, prof in Antwerpen.

Op 10 januari 2011

 Gelenaar Antoon Verboven krijgt uitvoerige biografie

 

De Boekenbeurs in Antwerpen biedt zoals elk jaar weer honderden nieuwe titels. Daartussen valt dit streekproduct op. Houthandel Verboven was vele jaren een begrip in de Kempen. Dat lag dan vooral aan zijn bekende stichter Antoon Verboven (1905-1984). 26 jaar na zijn overlijden verschijnt nu een mooi geïllustreerd boek over zijn leven.

 Een bewogen leven

De wat oudere Kempenaars kenden Toon vooral als de joviale houthandelaar met de onafscheidelijke sigaar. Hij was de man van de pakhuizen in Oosterlo en later aan het Punt. Als men echter vertelde dat ‘den Toon’ ook doctor in de Klassieke Filologie was en voor de Tweede Wereldoorlog een gevierd leraar en zelfs professor was, stonden velen perplex. Hoe kon iemand wiens boeken over Griekse literatuur nog tot de jaren zeventig in de klassieke humaniora gebruikt werden, aan het hoofd staan van een houthandel? Wie kende er het drama dat Toons leven voorgoed veranderde?

Toon was Vlaams-nationalist. Nu zou daar niemand van opkijken, maar dat lag zeventig jaar geleden wel wat gevoeliger. Op zijn idealisme werd Toon in 1945 afgerekend. De repressie na de Tweede Wereldoorlog beëindigde Toons carrière.

Noodgedwongen verlegde Toon zijn werkterrein van de antieke literatuur naar dat van het modern management. Met een boom begonnen, bouwde hij aan de watermolen van Oosterlo zijn “Houthandel Verboven” uit tot een begrip in de Kempen.

 Biografie en tijdskroniek

Kleinzoon Hans Verboven (1978) is dan wel geen houthandelaar, maar weet als professor ook hoe een boek geschreven moet worden. Bijna vijf jaar lang heeft hij archieven en bibliotheken doorzocht, honderden foto’s verzameld en tientallen verloren gewaande documenten opgespoord. Zo werd het boeiende leven van Toon uiteindelijk een zeer mooi boek van 192 pagina’s.

Maar de biografie is meer dan een levensverhaal, het is een verhaal van een verdwenen generatie. Het neemt de lezer mee door de bewogen Vlaamse geschiedenis van voor en tijdens de oorlog, met vele tragedies, maar ook triomfen. Het meest verbaasde ons het hoofdstuk over Toons krijgsgevangenschap in Duitsland, dat naast de briefwisseling met het thuisfront voor de eerste keer het verhaal vertelt van het Belgische officierenkamp in Soest. Ook het verhaal over de onrechtvaardige repressie toont zeer concreet een minder fraai stukje vaderlandse geschiedenis. De meer dan honderd foto’s maken het boek prettig om lezen.

 Praktisch

Onze lezers kunnen een exemplaar bestellen door overschrijving van 20 euro op het rekeningnummer 377-0046751-34 op naam van de auteur Hans Verboven. Het boek wordt u dan thuis bezorgd.

Voor meer  informatie kan u zich tot de auteur wenden via e-mail: hans.verboven [at] ua.ac.be of telefonisch op het nummer 0486/805727.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is