Lezing in Nijlen maakt Walen ongerust

Op 20 november 2011

Een opmerkelijke lezing van vrijdag georganiseerd door de Nijlense N-VA-afdeling zorgt voor beroering aan de andere kant van de taalgrens.

De gastspreker van dienst in zaal Kempenland om 20u is Staf Kauwenberghs uit Geel, de voormalige manager van het Waalse bedrijf Amoco in het Henegouwse Feluy. Tien jaar geleden was hij er crisismanager. "Ik moest er de wantoestanden aanpakken om de toekomst van het bedrijf te redden. De werknemers moesten er de machines controleren, maar ze sliepen er beurtelings op matrassen. Ze probeerden vooral om zo weinig mogelijk te doen. De vakbonden steunde hen en waren oppermachtig. Er was zelfs een onbegrijpelijke regel waardoor de werknemers meer verdienden als ze staakten. Toen ik bij Elio Di Rupo de situatie ging aankaarten, antwoordde die dat ik mij als Vlaming maar moest aanpassen aan de Waalse gebruiken. Tja."

"Toen ik de wantoestanden wilde aanpakken, liep de situatie er uit de hand er er werd gestaakt. Ik werd in oktober 2000 zelfs gegijzeld door de werknemers. Dat was een traumatische ervaring", zegt Kauwenberghs.

Onder de titel 'De Vlamingen kennen de Waalse realiteit niet' gaat de ex-bedrijfsleider vertellen over die tijd. Toch is deze lezing geen afrekening. "Ik wil zeker geen wraak nemen voor die gijzeling. Ik heb ook niets tegen Walen, ik heb er zelfs veel vrienden."

Het nieuws van de lezing zorgt in bepaalde kringen al maanden voor beroering. Het gerenommeerde Waalse blad Le Vif/L'Express maakte de Walen al eerder paginabreed attent op de 'controversiële' lezing die eraan zit te komen. "Ik verschiet er niet echt van. Ik vertel gewoon de dingen zoals ik ze zie. Iemand anders mag daar een andere mening over hebben", zegt de man die ook actief is binnen N-VA Geel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is