U bent hier
Veiligheid in Geel? De Gelenaar mag best tevreden zijn!
Onze politieraadsleden kregen op de laatste politieraad de resultaten van het politiewerk van de voorbij zes jaar voorgeschoteld in een veiligheidsmonitorrapport. Onze politiezone draait voor een heel stuk op Geels belastinggeld, daarom willen onze politieraadsleden ook weten dat het geld van de Geelse burger goed besteed is.
Uit de resultaten blijkt dan ook dat Geel een heel hoog niveau haalt van dienstverlening en op bepaalde gebieden (o.a. preventie) tot de top behoort op Belgisch grondgebied. Enkele cijfers ten opzichte van eenzelfde periode vorig jaar deels opgemaakt op basis van statistieken, maar ook op basis van een bevraging aan de bevolking (ongeveer 2000 mensen namen deel aan de enquête), leverde mooie resultaten op. Bovendien toonde de bevraging mooi aan waarvoor de bevolking de nodige aandacht eist tijdens de nieuwe legislatuur.
Tenslotte mogen we ook niet vergeten dat de politiezone de afgelopen zes jaar een zeer strenge budgettaire oefening heeft gedaan naar analogie met het schuldafbouwprogramma van Stad Geel.
Wat zeggen de cijfers?
- Ongevallen -20%
- Verkeersslachtoffers -23%
- Inbraak -22% (meestal tussen 8-10 uur en 16-20 uur)
- 169 diefstalpreventie adviezen werden gegeven en 7 inbraakveilig certificaten
- Fietsdiefstallen -15%
- Sterke daling van vastgestelde drugsfeiten
- Geluidsoverlast in de zomer +3%
- Stijging van vandalisme op weekdagen (maart-mei)
- Sluikstoken -16%
- Sluikstorten -25%
- Verdachte omstandigheden -17%
Wat vindt de Gelenaar positief?
- 81% van de Gelenaars voelt zich altijd veilig, zelden of nooit vermijdt de Gelenaar, openbaar vervoer, bepaalde plekken of drukke evenementen.
- 57-79% van de Gelenaars is op de hoogte van de verschillende diensten die de politie aanbiedt (graveren, inbraakpreventie, vakantietoezicht en slachtofferhulp, burenbemiddeling...)
- 73 % heeft een algemene tevredenheid over de werking van de politiezone (o.a. houding, persoonlijk contact, bereikbaarheid, gelijke behandeling, voorbeeldfunctie)
Waar stoort een Gelenaar zich aan?
- 63% onaangepaste snelheid van het verkeer (11% rijdt te snel van de 138.340 gecontroleerde voertuigen)
- 46% sluikstorten en zwerfvuil
- 33% hinderlijk parkeren
- 33% woninginbraken
- 29% agressief rijgedrag
Waar gaan de politiezone de volgende legislatuur aan werken? Wat wenst de Gelenaar?
Op basis van het in kaart brengen van diverse actoren (burgerbevraging, veiligheidscafe’s, politieke programma’s, parket en Gouverneur) werden 5 werkdomeinen bepaald:
- Verkeersveiligheid (snelheid, alcohol, drugs, storend rijgedrag…)
- Criminaliteit (inbraak, drugs, sterk stijgende cybercriminaliteit...)
- Leefbaarheid (sluikstorten, familiaal geweld, dierenverwaarlozing, verstoring openbare orde...)
- Interactie en burgerparticipatie (preventiecampagnes, WIN’s en BIN’s, aangiftebereidheid, werken met vrijwilligers uitbreiden...)
- Interne politiewerking (i-police, woonstcontroles, informatieveiligheid & digitalisering, ondersteuning leidinggevenden, interne communicatie...)
Welke uitdaging krijgt de politie voorgeschoteld de volgende jaren?
- Taakverschuivingen van parket naar politie
- Complexere wetgeving
- Sterke juridisering maatschappij
- Nieuwe criminaliteitsvormen (sociale fraude, cybercriminaliteit...)
- Sterke nood naar specialiseringen, informatisering en nieuwe technologieën
- Pensioneringen
Welke keuze maakt de Gelenaar?
Onze politiezone levert zeer sterke prestaties, maar door de financiële dwangbuis van de laatste zes jaar, zit onze zone op zijn limieten en is de ‘rek’ eruit. Ook qua mankracht is de zone onderbemand.
Nochtans komen er nieuwe uitdagingen op ons af die nieuwe inzichten en expertise vereisen. Willen we dat onze zone op dit hoog niveau blijft werken en resultaten kan voorleggen in het belang van de Geelse burger? Willen we eenzelfde of nog beter resultaat voor Geel? Dan moeten er knopen doorgehakt worden en stellen er zich 3 fundamentele keuzes.
- Afbouwen huidig niveau van dienstverlening en de middelen herschikken
- Fusie met een andere zone (maar er zijn geen vragende zones)
- Uitbreiding personeel, dus budgetverhoging om de nieuwe uitdagingen aan te pakken en huidig niveau te blijven aanbieden
Voor N-VA Geel is de keuze alvast duidelijk, wij kiezen voor optie 3!