U bent hier
Een persoonlijke kijk op de gemeenteraad...
Iedere maand na de gemeenteraad vragen we één van onze gemeenteraadsleden om een onderwerp naar keuze van de voorbije gemeenteraad te bespreken. De spits wordt afgebeten door Benny Eyckmans. Hij stond mee aan de wieg van de Geelse N-VA in 2004 en kent ondertussen als geen ander het klappen van de politieke zweep. Na de gemeenteraad van september 2019 wil Benny nog even stil staan bij het burgemeester convenant 2030.
Op de vorige gemeenteraad werd de ondertekening van een nieuw burgemeesterconvenant 2030 ter goedkeuring voorgelegd. De brugpartij kon zich daar niet in vinden omdat het convenant 2020 “slechts” een 5% CO2-reductie had gehaald (cijfers 2017) en onthield zich bij de goedkeuring van burgemeesterconvenant 2030. De cijfers die zij gebruiken zijn echter hopeloos verouderd want sommige belangrijke investeringen zijn immers nog in volle uitrol waarbij verder stevig geïnvesteerd zal worden in onze openbare gebouwen. Zo leggen we momenteel volop zonnepanelen, wordt er geïnvesteerd in LED-straatverlichting in Geel en onderzoeken we koude-/warmte- opslag en windenergie voor onze gebouwen.
Het burgemeester convenant 2030 is echter ambitieuzer, maar ook dwingender, 40% CO2-reductie is de norm. Dit betekent concreet dat de Stad Geel binnen de 2 jaar een energie-en klimaat actieplan gaat indienen bij de Europese commissie.
Als N-VA Geel trekken we voluit mee de duurzaamheidskaart en namen we klimaatacties op in ons bestuursakkoord. Ook bij het opmaken van de komende nieuwe meerjarenplannen moeten we ambitieus durven zijn. Hoe dan ook moet er stevig geïnvesteerd worden in klimaat, groen en duurzaamheid.
We moeten ook durven streven naar een jaarlijks “klimaatbudget”. Als partij denken we aan investeringen in meer groen in de kern en deeldorpen, het ondersteunen van bos- en milieugroepen, structurele maatregelen om het grondwater op peil te houden, het ontharden van de kern, de actieve bebossing en aanplantingen, meer fietsmobiliteit, mobi-deelsystemen invoeren… ook als we hiervoor tegen “heilige huisjes” moeten trappen.
Samen gaan we voor duurzaamheid.