Een persoonlijke kijk op de gemeenteraad...

Op 2 oktober 2019, over deze onderwerpen: Milieu en duurzaamheid, Ruimtelijke ordening

Iedere maand na de gemeenteraad vragen we één van onze gemeenteraadsleden om een onderwerp naar keuze van de voorbije gemeenteraad te bespreken. Deze maand is Luc Verguts aan de beurt. Na de gemeenteraad van oktober 2019 wil Luc graag meer uitleg geven bij het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) recyclagepark.

De eerste vragen naar een nieuw recyclagepark dateren reeds van 2006. Het huidige recyclagepark voldoet immers al lang niet meer aan de moderne eisen, het is te klein en niet goed ontsloten.

Samen met de provincie Antwerpen werd in 2012 een herlocalisatie gepland via een PRUP (Provinciaal Ruimtelijk UitvoeringsPlan) Woon-Werkpark. Dit besluit werd echter door de Raad van State vernietigd.

Er werd samen met het IOK (Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen) een nieuw RUP voorbereid. Via een alternatievenonderzoek, waarbij 13 locaties overwogen werden en gewogen volgens een aantal parameters, werd gekozen voor locatie van een nieuwe recyclagepark aan de Winkelom, naast Harley Davidson. Het park zal via een aparte aansluiting worden ontsloten, zodat er geen files kunnen staan op de Winkelom. Het IOK zal de onteigeningen hiervoor op zich nemen. Onze schepen, Bart Julliams, legde in klare taal uit hoe het verdere proces zal verlopen. De adviezen van de hogere overheden en GECORO werden in de besluitvorming meegenomen en het dossier werd aangepast. Het dossier is nu klaar voor de voorlopige vaststelling. In het najaar wordt een openbaar onderzoek georganiseerd en volgt de hopelijk definitieve beslissing door de gemeenteraad. Onze schepen rekent erop, in het slechtste scenario en als er niet te veel bezwaarschriften ingediend worden, over ruim 170 dagen de start te kunnen geven aan de uitbouw ervan.

Geduld is een mooie deugd in de politiek, maar wordt bijna altijd beloond.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is