Luc Verguts

Goede wijn behoeft geen krans

Luc Verguts is 78 jaar en woont op de Rijn. Hij werkte 35 jaar als een zeer deskundig gynaecoloog, stagemeester en voorzitter van de Medische Raad in de Onze Lieve Vrouwkliniek, “het moederhuis”, en later het AZ Sint Dympna van Geel.  Hij is ook al 18 jaar gemeenteraadslid. De laatste jaren zetelde hij in de Raad van Bestuur van Ziekenhuis Geel. De ziekenhuissector kent voor hem dan ook weinig geheimen. De toegejuichte fusie met de H. Hartkliniek van Mol ziet hij als een geweldige opportuniteit om de gezondheidssector in de Kempen naar een nog hoger peil te brengen.

In “Het Hospitaal van de Toekomst” dienen de verschillende niveaus met huisartsen en specialisten, maar ook met verpleegsters, kinesisten, diëtisten, psychologen en anderen samen een sterk logistiek netwerk te vormen op één centrale plaats, met ondersteuning door/van perifere satellieten en artificiële intelligentie. Onze stad, als eigenaar van het ziekenhuis, zal een belangrijke sturende functie hebben.

Vroeger was hij een fanatiek fietser en mountainbiker. Nu gaat zijn aandacht vooral naar cultuurbeleving in de brede zin, maar met duidelijk klassieke accenten. Zes jaar was hij nauw betrokken bij het cultuurcentrum “De Werft”.                                                                   

Hij hoopt dat de stad Geel in de nabije toekomst geld kan vrijmaken voor een nieuw CC. Een stad van bijna 43000 inwoners verdient na dertig jaar een duidelijke upgrade. In dat centrum passen niet alleen een schouwburg of theater, maar ook de bibliotheek, de erfgoedcel, de stedelijke kunstacademie, een polyvalente ruimte voor vrije podia en tentoonstellingen. Onze mooie stad, met haar talrijke  en zeer gevarieerde activiteiten komt hierdoor extra onder de aandacht, want heeft recht op wat extra promotie.

Ook mobiliteit blijft een heikel punt in onze stad. Voor hem verdienen de fietszones voorlopig geen verdere uitbreiding, maar moet er beter gehandhaafd en ingezet op meer verkeershoffelijkheid, als onderdeel van meer veiligheid in onze straten.                                                                                                                                       

Daarnaast wil hij meer aandacht voor de drugproblematiek om de overlast, vooral rond station en stadspark, terug te dringen. De burger heeft nood aan een 24/7 veiligheidsgevoel. Extra camera’s op strategische plaatsen of het inzetten van een drughond zullen zeker ontradend werken. De belangrijkste maatregel is echter preventie met voldoende informatie en ondersteuning rond druggebruik en zijn gevolgen. Centralisatie hiervan is belangrijk.

Hij pleit ook voor een verhoging van de bouw van sociale woningen en stelt een deal voor: om in aanmerking te komen dienen ook leefloners aangepast werk te verrichten. Armoedebestrijding begint bij een job en geeft iemand zijn waardigheid terug. Werken is niet alleen een inkomen, maar evenzeer een belangrijke sociale bezigheid.

Besluit: Hij wil extra aandacht voor onze lokale gezondheidszorg, de culturele sector met een nieuw cultureel centrum, een vlotte mobiliteit en meer drugpreventie, zeker in het kleinstedelijk gebied Geel, maar ook ruime aandacht voor arbeidsactivatie, gekoppeld aan meer sociale woningen.