Inhuldiging van de her-meandering van de Kleine Nete, aanleg plas-dras-zone ter hoogte van de N19g

Op 8 oktober 2019, over deze onderwerpen: Milieu en duurzaamheid
her-meandering Nete - Vera

Mijn familie en ik hebben iets met de Kleine Nete! Mijn grootvader langs moederszijde werkte destijds als landbouwer ter hoogte van de Watermolen in Retie, nu gekend als het natuurgebied Watermolen, een gebied in de Witte Netevallei. Een stuk van mijn moeders jeugd en de bijhorende waterpret, vond dus plaats in de omgeving van de Witte Nete, een aftakking van de Kleine Nete.

Mijn vader was de man die eind zestiger jaren, begin zeventiger jaren avonden en avonden voorbereidend werk deed in het kader van de ‘rechttrekking’ van de Kleine Nete! Men was toen de mening toegedaan dat een rechte rivier, een landbouwgebied met grootschalige weilanden en grote melkveebedrijven een serieuze verbetering voor de mens zou zijn. Niet dus …

Morrelen aan de natuur laat zich niet onbetuigd, verlaging van het grondwaterpeil zorgt ervoor dat o.a. het Olens broek maar ook ons Zeggegebied verdroogt, bepaalde planten schaars worden of zelfs verdwijnen. Als oud-leerkracht biologie word ik daar echt niet vrolijk van.

De her-meandering van de Kleine Nete is ook een compensatie voor de aanleg van de expresweg N19g. Een bijkomende ontsluiting van de Kempen werd eind vorige eeuw als een noodzaak ervaren. De leefbaarheid van de dorpskernen van Kasterlee en van Ten Aard kwamen zwaar onder druk te staan doordat er veel meer verkeer passeerde als gevolg van bijkomende tewerkstelling, logistiek en ontwikkeling van de industrie. De aanleg van de N19g met respect voor de omgeving en voor fauna en flora, was een feit op 23 februari 2014.

Het verlies van waterbergend vermogen en het verlies aan infiltratiecapaciteit moesten gecompenseerd worden. De aanleg van deze plas-dras-zone zorgt niet alleen voor die compensatie, maar heeft de natuur op een schilderachtige manier hersteld. Meer dan de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit prachtig natuurgebied.

 

-Speech van onze burgemeester Vera Celis naar aanleiding van de inhuldiging op 8 oktober 2019- 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is