U bent hier
Lezing over sociale zekerheid en gezondheidszorg is een groot succes
Op woensdagavond gaven N-VA-parlementslid Yoleen Van Camp, en Jürgen Constandt, de voorzitter van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ) een lezing over de sociale zekerheid en gezondheidszorg in België. De talrijk opgekomen geïnteresseerden uit Geel, Hulshout en Westerlo leerden waarom elk jaar in onze sociale zekerheid een bedrag van 4,8 miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië vloeit.
Elk jaar stroomt in de Belgische sociale zekerheid een bedrag van 4,8 miljard van Vlaanderen naar Wallonië. Hoe is dit mogelijk? Dat legden dr. Yoleen Van Camp en Jürgen Constandt haarfijn uit aan de vele geïnteresseerden die kwamen opdagen in ’t Kuipje in Westerlo. Met onder meer schepen Pieter Verhesen, tekende ook N-VA Geel present.
Vlaanderen doet het efficiënter en goedkoper
De aanwezigen leerden dat Vlaanderen meer investeert in preventieve gezondheidszorg, zoals vaccinaties, waardoor de kosten binnen de gezondheidszorg op langere termijn minder hoog oplopen. Ook kwamen we te weten dat Vlamingen minder snel naar de dure specialist of het ziekenhuis lopen. Het gedrag van de Vlaamse overheid en burger geeft mogelijkheden om onze gezondheidszorg efficiënt en goedkoop te houden.
Jammer genoeg kunnen we dit niet, want de gezondheidszorg is nog steeds in hoofdzaak een federale bevoegdheid. En in Wallonië wordt niet elke euro omgedraaid zoals in Vlaanderen. Zo weigerde Wallonië jarenlang om het aantal artsen binnen de perken te houden, waardoor overconsumptie in de gezondheidzorg werd aangemoedigd, en waarvan de kost op de patiënt en de belastingbetaler wordt afgewimpeld. Bovendien bood ONE, de Waalse tegenhanger van Kind & Gezin, jarenlang gratis consultaties bij de gynaecoloog of vroedvrouw aan, terwijl ze de factuur hiervoor doorschoven naar het RIZIV, en dus de Vlamingen.
Verdere splitsing noodzakelijk
De boodschap van Yoleen Van Camp en Jürgen Constandt was dan ook duidelijk: de bevoegdheden inzake gezondheidszorg en sociale zekerheid worden best verder overgeheveld naar de deelstaten. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de Vlamingen, die investeren in preventie en goedkope gezondheidszorg, hier ook financieel de vruchten van kunnen plukken. Dit komt ook Wallonië ten goede, want enkel door zelf financieel verantwoordelijk te zijn voor de kosten van de gezondheidszorg, kunnen de Franstaligen gestimuleerd worden om ook de tering naar de nering te zetten en een efficiënte gezondheidszorg voor de eigen burgers te organiseren.