N-VA-raadslid Evelien Lievens vraagt invoering van de European Disability Card

Op 22 december 2017, over deze onderwerpen: Gezondheid, OCMW-raad en sociaal beleid
EDC Kaart

Op maandag 11 december heeft ons N-VA-gemeenteraadslid Evelien Lievens aan de Geelse schepen voor sociaal beleid gevraagd om werk te maken van de invoering van de European Disability Card in Geel. Op vertoon van deze kaart kunnen personen met een handicap aantonen dat ze een handicap hebben, en zodoende allerhande voordelen ontvangen bij aanbieders van sport, cultuur en vrijetijdsbesteding. De bevoegde schepen gaf alvast aan dat ze de invoering van de kaart in Geel zal onderzoeken. 

Onze N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir lanceerde op 19 oktober de European Disability Card. Op vertoon van deze kaart kunnen personen met een handicap voordelen ontvangen bij aanbieders van sport, cultuur en vrijetijdsbesteding, zoals: korting op toegangstickets, aangepaste begeleiding, aangepaste brochures of informatie, enzovoort. 

De kaart biedt vooral voordelen voor mensen bij wie de handicap niet direct zichtbaar is. Zij kunnen op vertoon van de kaart ‘bewijzen’ dat ze een handicap hebben. De kaart is bovendien ook geldig in verschillende andere Europese landen.

N-VA-gemeenteraadslid Evelien Lievens vraagt nu aan Griet Smaers, de Geelse schepen voor sociaal beleid, om te onderzoeken of de kaart ook in Geel kan worden ingevoerd. De organisaties en diensten die sport, cultuur en vrijetijdsbesteding aanbieden in Geel – zowel private aanbieders als gemeentelijke organisaties – moeten aangemoedigd worden om op vertoon van de kaart voordelen toe te kennen. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat ook personen met een handicap optimaal kunnen deelnemen aan de verschillende activiteiten in onze bruisende stad. 

De schepen voor sociaal beleid gaf aan de invoering van de kaart te willen onderzoeken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is