Ruimtelijk beleidsplan Geel steekt Vlaanderen voorbij

Op 14 december 2017, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening
Papieren

Op 29 november heeft de Vlaamse regering de nieuwe Codex Ruimtelijke Ordening goedgekeurd. Via deze codex zal het beleid inzake ruimtelijke ordening in Vlaanderen drastisch wijzigen en flexibeler worden. Dankzij onze N-VA-schepen Bart Julliams speelde Geel een voortrekkersrol bij de aanpassing van de Vlaamse regelgeving. Geel zal als eerste gemeente de nieuwe mogelijkheden van de nieuwe regelgeving toepassen.

De verwachte of gewenste ontwikkeling van het ruimtegebruik in een gemeente wordt vastgelegd in de zogenaamde ‘ruimtelijke structuurplannen’. Op 29 november keurde de Vlaamse regering echter de nieuwe Codex Ruimtelijke Ordening goed. Via deze codex worden in Vlaanderen de structuurplannen afgeschaft en vervangen door ruimtelijke beleidsplannen.

Geel speelt voortrekkersrol

Als koploper op het gebied van beleidsplanning heeft Geel – samen met Brugge – mee vorm kunnen geven aan de inhoud van deze nieuwe regelgeving, waardoor wij straks optimaal kunnen profiteren van, enerzijds, een vooruitstrevend beleidsplan ruimte én, anderzijds, ook direct de nieuwe instrumenten kunnen gaan toepassen op basis van het beleidsplan.

Deze beleidsplannen hebben een minder logge structuur. Er worden in de nieuwe regelgeving meer mogelijkheden geboden om creatief en flexibel om te springen met het ruimtelijke beleid en het af te stemmen op de specifieke noden van de stad en de bevolking. Geel komt als eerste in Vlaanderen met een dergelijk plan.

De koe bij de horens vatten

Nu de nieuwe codex er is, willen we de koe alvast bij de horens te vatten. Concreet heeft het Geelse schepencollege op 20 november al besloten om een studie op te starten rond de versterking en verdichting van het winkelgebied in het centrum van Geel, waarbij we optimaal gebruik willen maken van de mogelijkheden die de herziene Codex ons zal bieden. Zo zouden we bijvoorbeeld via een verkorte procedure bebouwingsmogelijkheden kunnen herzien.

Samen met de vzw Regionaal Landschap Grote en Kleine Nete bereiden we ook het nieuwe beleid inzake het gebruik van open ruimten in Geel voor. Ten slotte zullen we een studie bestellen die moet nagaan hoe de verdichting in Geel verder kan worden gerealiseerd, rekening houdend met het behoud van ons onroerend erfgoed.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is