Verslavingszorg in zorgregio Geel, een topprioriteit voor N-VA

Op 19 oktober 2017, over deze onderwerpen: Gezondheid, OCMW-raad en sociaal beleid

Drug- en alcoholverslavingen leggen een zware last op vele gezinnen en families in onze streek. De laatste 18 maanden werden in het Sint-Dimpna Ziekenhuis 146 mensen met een drug- of alcoholverslaving opgenomen. Jammer genoeg bestaat in onze streek maar een beperkt aanbod aan gespecialiseerde alcohol- en drughulpverlening. Als N-VA Geel werken we daarom mee aan een uitgebreid netwerk van zorg en hulpverlening, gaande van preventie tot gespecialiseerde zorg. Op die manier willen we alle kansen bieden aan personen die een uitweg zoeken uit hun verslaving. 

Geel heeft al eeuwenlang een goede reputatie op het gebied van psychiatrische zorg. Niettemin staat onze stad voor een grote uitdaging wat de zorg voor personen met een drug- of alcoholverslaving betreft. In het Sint-Dimpna Ziekenhuis werden de laatste 18 maanden namelijk 146 mensen met een verslavingsprobleem opgenomen. Dit komt overeen met ongeveer twee opnames per week. De meesten van hen komen uit Geel of uit de aanliggende gemeenten.  

Een groot probleem, een beperkt hulpverleningsaanbod

Het gaat vaak om mensen voor wie thuisblijven onmogelijk is geworden. Een alcohol- of drugverslaving is dan ook niet enkel problematisch voor de verslaafde persoon zelf. Ook de omgeving van deze personen lijdt vaak onder een drug- of alcoholverslaving. Meestal hopen de ouders, de partner of de kinderen na een lange problematische periode dat een opname in een ziekenhuis of een zorgcentrum uiteindelijk een oplossing kan bieden voor het verslavingsprobleem. 

De zorgverleners in het Sint-Dimpna Ziekenhuis doen hun uiterste best om deze verslaafden een zo goed mogelijke, vaak acute, zorg aan te bieden. Niettemin staan we hierbij in Geel, en bij uitbreiding in heel de Kempen, voor een zeer groot probleem. In onze regio bestaat er namelijk geen sterk uitgebouwd aanbod van gespecialiseerde alcohol- en drughulpverlening.

Verschillende samenwerkingsinitiatieven 

Dit betekent uiteraard niet dat we maar bij de pakken moeten blijven neerzitten. Door alle actoren die instaan voor de zorg en hulpverlening aan personen met een verslavingsproblematiek optimaal te laten samenwerken, kunnen we ook in onze regio voldoende zorg en ondersteuning voor alcohol- en drugverslaagden garanderen. Hiertoe hebben we ook in Geel verschillende initiatieven uitgewerkt. 

Het OCMW en het Sint-Dimpna Ziekenhuis ontwikkelen een innovatieve zorg gebaseerd op samenwerking met ervaringsdeskundigen van het Netwerk Verslavingszorg en de huisarts van de patiënt. Dit Netwerk Verslavingszorg Kempen heeft als doel om een laagdrempelige zorg te kunnen bieden aan personen met een verslaving. Hiermee zetten het OCMW en het Sint-Dimpna ziekenhuis in op zorg aan huis, zonder dat de personen hun thuisomgeving lang moeten verlaten. De zogenaamde ‘ervaringsdeskundigen’ zijn personen die in het verleden zelf te maken hebben gekregen met een verslaving. De ervaringsdeskundigen zullen de patiënten vooral voorbereiden op de noodzakelijke stappen in de begeleiding en hen er bij bijstaan.

Niet alle personen met een verslaving kunnen echter thuis worden geholpen. Daarom proberen meerdere organisaties, waaronder OPZ Geel, een bijkomende ingebruikname van 15 bedden voor drughulpverlening in onze regio te realiseren. Daarnaast staan we 100% achter een de uitbouw van een acute psychiatrische dienstverlening in het Sint-Dimpna Ziekenhuis, en dit in samenwerking met het OPZ Geel. 

Ten slotte hebben we in de regio Geel het netwerk ‘G-Care’ uitgewerkt. Dit is een unieke samenwerking tussen het OCMW van Geel, Laakdal en Meerhout, het ziekenhuis en de huisartsen in onze regio. Door het opzetten van een netwerk tussen de OCMW’s en de huisartsen, die in goede banen wordt geleid door een verbindingscoach, kunnen personen met een gecombineerd gezondheids- en welzijnsprobleem efficiënt worden opgespoord, doorverwezen en geholpen. Dit netwerk G-Care biedt ook een enorme opportuniteit in het kader van de verslavingsproblematiek, doordat het ook kan worden ingezet voor het opsporen en het correct doorverwijzen van drug- en alcoholverslaafden.

Onze verantwoordelijkheid opnemen

Jammer genoeg zullen we niet in staat zijn om alle drug- en alcoholverslaafden te kunnen opvangen of te kunnen helpen. Dit ontslaat ons echter niet van de verantwoordelijkheid om te waken over de beschikbaarheid van een voldoende aanbod aan kwalitatieve hulpverlening in onze streek. We kunnen onze ogen niet sluiten voor de enorme schade die personen met een drug- of alcoholverslaving toebrengen aan zichzelf en aan hun omgeving. Alleen door werk te maken van een uitgebreid netwerk van zorg en hulpverlening, kunnen we personen met een verslaving zo optimaal mogelijk aansporen om de juiste keuzes te maken, en kunnen we alle kansen bieden aan personen die een uitweg zoeken uit hun verslaving. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is