Officiële eerstesteenlegging voor insecten-en plantonderzoek ‘SymBIOnt’.

Op 13 november 2019, over deze onderwerpen: Milieu en duurzaamheid, Onderwijs, tewerkstelling
eerste steenlegging symbiont

Sterke kennisinstellingen, innovatieve ideeën en technieken ondersteunen en met ambitie naar wetenschappelijk onderzoek kijken: Dat is wat KULeuven op deze campus met het SymBIOnt project voor ogen heeft.

 

In het bestuursakkoord dat onze coalitie sloot voor deze legislatuur staat een speciale paragraaf betreffende het hoger onderwijs. “Geel is de enige stad in de Kempen met zowel hoger als universitair onderwijs. Dit moet gekoesterd en maximaal benut worden. De stad wil daarom de goede contacten met Thomas More en KU Leuven verder uitdiepen. Het is een troef die zowel op vlak van onderwijs, studentenvoorzieningen als op vlak van innovatie en economische aantrekkingspool nog meer kan worden uitgespeeld. Wij blijven dus verder inzetten op de wetenschaps- en innovatiecampus in de buurt van Thomas More en KU Leuven. Deze innovatiecampus kan en moet een ontmoeting- en vestigingsplaats zijn voor innovatief talent, starters en groeiers die onderzoeksteun krijgen van het hoger onderwijs.  Deze site kan en moet op termijn plaats kunnen geven aan vele nieuwe bedrijven, een startersincubator en meer dan 3000 jobs.”

 

Insectenonderzoek: velen beginnen te krabben als ze het nog maar horen en toch… Om in 2050 de meer dan 9 miljard mensen van een volwaardig dieet te voorzien, is het nodig dat we ons eetpatroon veranderen. Insecten kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Hoewel het eten van insecten in de westerse wereld nog steeds wat ongewoon is, hebben meer dan 2 miljard mensen er geen probleem mee om insecten te consumeren. Wereldwijd worden intussen al meer dan 3.000 soorten insecten ingezet voor de menselijke voeding. Inzetten op insectenkweek en ontwikkeling ervan tot een voedzaam product, gebeurt hier al. Maar voor de insectenkweek blijft schaalvergroting en automatisering een uitdaging. En er is nog wel wat meer onderzoek nodig, naar ziekteproblemen bij kweekinsecten bijvoorbeeld of de juiste rassen.

 

Een nieuw gebouw op de kennissite in Geel, waar dus een sterk proteïne-voedingsmiddel wordt ontwikkeld of verbeterd: een geweldig sterk verhaal waar de mensheid op termijn zeker beter van wordt. We wensen allen veel succes toe!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is