Geel zet sterke score neer in Vlaamse gemeentetest

Enquete

De krant Het Nieuwsblad neemt in haar “Grote gemeentetest” de Vlaamse gemeenten onder de loep. In deze test scoort onze stad opvallend goed. Geel krijgt een score van 7,23 op 10, en staat daarmee op de 32e plaats in de rangschikking van 308 Vlaamse gemeenten. Opvallend is de uitmuntende score van onze burgemeester: zij krijgt een 10 op 10!

Het Nieuwsblad nam de voorbije twee jaar alle 308 Vlaamse gemeenten onder de loep. De Vlaamse gemeenten werden beoordeeld op verschillende aspecten, gaande van leefbaarheid, over ondernemersklimaat, tot dienstverlening.

Een sterke score

Onze stad zet alvast een sterke score neer in de test van Het Nieuwsblad, en komt met een score van 7,23 op 10 op een mooie 32e plaats (op 308 gemeenten). Opvallend zijn vooral de goede cijfers voor onze burgemeester Vera Celis. Zij komt uit de bus als een bereikbare burgemeester die dicht bij de Gelenaar staat, met een score van 10/10 (gemiddelde: 8,3/10). Daarnaast krijgt onze stad een 10/10 voor haar uitmuntende ondernemersklimaat (gemiddelde: 6,4/10). Een mooie opsteker voor onze schepen van economie, Pieter Verhesen.

Andere goede scores vallen evenzeer op, en kunnen vaak makkelijk gelinkt worden aan een efficiënt bestuur van onze stad: een 9,5 voor telefonische bereikbaarheid van de stadsdiensten (gemiddelde: 8,2), een 8,5 voor de toegankelijkheid van het gemeentehuis, (gemiddelde: 7,4), en – ondanks de zware schuld die we meetorsen uit het verleden – een 7,5 voor de hoogte van de gemeentelijke belastingen (gemiddelde: 6,7).

Werkpunten worden aangepakt

Niettemin zijn er ook werkpunten, die deels het logische gevolg zijn van het feit dat Geel als stad groter en drukker is dan vele andere Vlaamse gemeenten. Zo scoren we, net als vele steden, lager dan gemiddeld inzake ‘veiligheidsgevoel’ (6,9 tegenover 7,6 gemiddeld). Onze burgemeester heeft hier veel aandacht voor, en neemt kordate maatregelen om de veiligheid in Geel te verbeteren, onder meer door te investeren in camerabewaking in het centrum van Geel.

Net als de meeste steden scoren we ook onder het gemiddelde voor de aanwezigheid van natuur in de omgeving (5,7 tegenover 6,6 gemiddeld). Daarom heeft onze schepen Bart Julliams werk gemaakt van een vernieuwend ruimtelijk structuurplan, dat ervoor zal zorgen dat in de toekomst meer ruimte kan worden gemaakt voor groen in onze stad.   

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is