Urban Walk in geel

Op 3 maart 2020, over deze onderwerpen: Gezondheid
Baro - Urban Walk - speech Vera

Hieronder kan u de speech nalezen van onze burgemeester naar aanleiding van de Urban Walk georganiseerd door Baro en het Ziekenhuis Geel.

Meer informatie over Baro kan u hier vinden: https://baro.be/

 

 

 

 

 

Beste Dr. Lafullarde en Dr. Gys, dames en heren,

Wat ben ik blij dat ik vandaag toch wel een heel bijzonder initiatief mee mag aftrappen!

Vandaag wordt er een ‘urban walk’ of in onze eigen taal gezegd een ‘stadswandeling’ georganiseerd voor een gezond gewicht en voor het welzijn voor iedereen. En dit in het kader van de wereldobesitasdag op 4 maart. Er is dus geen betere dag dan vandaag om gezonder te gaan leven, als stadsbestuur moesten wij geen halve minuut nadenken om dit initiatief maximaal te steunen.

Gezond zijn, what’s in the name? Als gezond zijn gewoon wil zeggen ‘niet ziek zijn’, dan kom je er wel heel gemakkelijk vanaf. De definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO 1948) luidt: "Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken."

En dat brengt me naadloos bij het thema waar het vandaag en op 4 maart zeker om te doen is, overgewicht, soms zelfs dodelijk overgewicht of morbide obesitas, mensen die hiermee te kampen hebben zullen als geen ander kunnen begrijpen wat lichamelijk en geestelijk welzijn betekent. Gepest worden op school of op je werk, misplaatste grappen waar je soms best meelacht omdat het snel voorbij zou zijn, maar dat je binnenin kapot maakt. Niet kunnen meedoen, zitjes die niet gemaakt zijn voor zoveel gewicht! Alle diëten geprobeerd te hebben… kortom een lijdensweg eerste categorie. In de loop van de namiddag zal Dr. Lafullarde daar uitgebreid op terugkomen.

Het aantal zwaarlijvige in België is de laatste jaren nog eens fors toegenomen.
Volgens experten liggen de oorzaken van die toename voor het grijpen. Mensen eten vetter en sporten minder, zitten alsmaar langer voor hun televisie- of computerscherm, laten zich verleiden door de oprukkende fastfoodcultuur…'

Zwaarlijvigheid komt voor in alle leeftijdscategorieën en bevolkingsgroepen. Het steeds terugkerende 'eigen schuld dikke bult'-denken als we praten over zwaarlijvigheid, is sterk van invloed op de beeldvorming rondom zwaarlijvige mensen. Zo wordt er vaak automatisch gedacht dat zware mensen 'lui, ongemotiveerd, ongedisciplineerd, minder competent en slordig' zouden zijn. Deze negatieve beeldvorming heeft tal van gevolgen: zo moeten zwaarlijvige mensen zich niet alleen vaker verantwoorden voor hun levensstijl, maar worden ze ook daadwerkelijk achtergesteld ten opzichte van hun slanke(ere) medemens. Ze vinden minder snel een baan, verdienen minder en worden eerder ten onrechte ontslagen. Deze negatieve vooroordelen gaan niet in de koude kleren zitten.

Maar er is hoop, er is hulp voor allen die de moed hebben gevonden om er iets aan te doen, liefst definitief iets aan te doen. Het BARO-team van het Dimpnaziekenhuis is er om te helpen, Dr. Lafullarde en Dr. Ben Gys – dr. Lafullarde, Ben is een oud-leerling van me, die zie ik juist nog iets liever hé- hebben de leiding over een superteam die samen met de obesitas-patiënt gaan kijken wat er individueel mogelijk is. Ik volgde zelf de infosessie op 12 februari, als oud-leerkracht biologie is dat een natuurlijke belangstelling, maar de manier waarop mensen met ernstig overgewicht werden aangesproken, zullen worden geholpen en verder worden opgevolgd, was voor mij ongezien, een heel grote riem onder het hart van allen die daar zaten met zoveel ongewenste kilo’s! Als diabetespatiënt weet ik wat ‘rekening houden met eten’ betekent, ik besef ook zeer goed dat niet iedereen het karakter heeft dat ik heb om permanent aandacht te hebben voor wat je wel of wat je niet in je mond steekt. Bij een gezellig etentje steevast iets anders eten dan de anderen, geen lekker dessertje, meestal nee zeggen … niet iedereen kan daaraan weerstaan. Maar vandaag vind ik het absoluut noodzakelijk om mijn onvoorwaardelijke steun toe te zeggen aan ons BARO-team, en aan iedereen die in het kader van de Wereldobesitasdag de moed heeft gevonden om er iets aan te doen. Voor velen is een operatie het begin van een nieuw leven, een leven waarin je ‘voor- en na’ de operatie gaat ervaren. En ja, bewegen is een fundamenteel belangrijk onderdeel van alles wat met aanpakken van overgewicht te maken heeft. Ik ben dus heel blij dat er vandaag zovelen meedoen, dat mensen uit hun hoekje komen en er willen voor gaan, een heel dikke proficiat daarvoor! Weet echter dat het voor velen een lange weg is om te gaan, veel vraagt om vol te houden, ik weet zeer goed wat ik zeg! Maar medelijden mag/ moet je hebben met heel de wereld, maar nooit met jezelf! En excuses, omdat je weer zondigde, verbranden geen calorieën!

Fijn dat je vandaag allemaal meestapt voor een ‘gewichtig’ doel … heel veel individueel succes, dankjewel BARO-obesitaskliniek voor jullie engagement om zovelen dat nieuwe leven te geven! Het gaat jullie uit de grond van mijn hart heel erg goed! Dankjewel iedereen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is