Geelse begroting 2018 zet in op slimme besparingen en duurzame investeringen

Evenwicht

 

Het Geelse stadsbestuur is er in 2018 weer in geslaagd om een begroting in evenwicht voor te leggen. Er wordt ingezet op een verdere afbouw van de Geelse schulden en op kostenefficiënte stadsdiensten en stadsgebouwen. Daarnaast wordt werk gemaakt van nieuwe en duurzame investeringen. Hierbij hebben we in het bijzonder aandacht voor het verhogen van de veiligheid, de vergroening van onze stad, de activering van leefloners, investeringen in kinderen, ouderen, mensen in armoede en cultuurprojecten die de Gelenaars samenbrengen.

Toen N-VA Geel 5 jaar geleden in het stadsbestuur trad, werden we geconfronteerd met zowat de grootste schuldenberg uit de Kempen. Bovendien moesten de steden en gemeenten, als gevolg van de Zesde Staatshervorming in 2011, meer gaan doen met minder financiële middelen. Ondanks deze moeilijke situatie is het toch gelukt om het budget voor volgend jaar op orde te krijgen.

Het verbeteren van de veiligheid

Er zullen verschillende maatregelen worden genomen om de veiligheid in onze stad te verhogen. Zo zullen er camera’s worden bijgeplaatst, onder andere rond het stadspark, zodat de politiediensten nog beter onze veiligheid kunnen waarborgen.

De leegstand in het centrum, die aanleiding kan geven tot verloedering en kraken, wordt aangepakt door subsidies te voorzien voor ondernemers die naar het kernwinkelgebied verhuizen. Voorts wordt geïnvesteerd in een heraanleg van de Pas tussen de Waterstraat en de Ring, zodat de situatie daar een pak veiliger wordt.

De vergroening van onze stad

Om het groene en gezellige karakter van onze stad te behouden, werkt onze schepen Bart Julliams aan de opname van groene elementen in de vergunning van nieuwe straten.

Bovendien wordt verder geïnvesteerd in maatregelen die de CO2-uitstoot van de Gelenaar kunnen verkleinen. Zo zal verder geïnvesteerd worden in het fietspunt, om zo CO2-zuinig vervoer in de stad te bevorderen. Ook worden er subsidies voorzien voor KMO’s die een professionele energiecoach raadplegen. Voorts zal het principe van autodelen zijn ingang vinden in grotere nieuwbouwprojecten.

Activering van leefloners

Werk is de sleutel bij uitstek om uit de armoede te geraken. Niettemin stijgen de stadsuitgaven voor leefloners al jaar na jaar. Daarom willen we inzetten op de activering van leefoners. Via een leertewerkstellingsproject hebben leefloners meer kans om nadien in het reguliere arbeidscircuit tewerkgesteld te worden.

Bovendien starten ook met het Fosterfietsproject. Dit project wil werkzoekenden die geen wagen hebben ondersteunen bij hun sollicitatie. Werkzoekenden kunnen hiermee een elektrische fiets ter beschikking krijgen om te gaan solliciteren, een opleiding te volgen of te gaan werken.

Investeringen in kinderen, ouderen, en armen

In 2018 zullen de voorbereidende werken van het nieuwe Lokaal Opvanginitiatief (LOI) van start gaan. Ook de oudere mensen worden niet vergeten. Zo werd er bewust gekozen om de dagprijs van Rust- en verzorgingstehuis Wedbos te behouden. Er komt in het voorjaar ook weer een seniorencongres.

Ten slotte wordt ook aan de Geelse kinderen gedacht. De nieuwe basisschool in Winkelomheide wordt verder ingericht. Bovendien zal de stad nieuwe inspanningen leveren om volgend jaar het label van ‘Kindvriendelijke stad’ te kunnen verkrijgen.

Nieuwe cultuurprojecten

Onze schepen voor cultuur Marleen Verboven zal verder werken aan enkele belangrijke cultuurprojecten, die de Gelenaars samenbrengen en onze Geelse eigenheid in de verf zetten. Er komt ook een tentoonstelling van pater Vangenechten in het Gasthuismuseum en wordt Middlegate II georganiseerd in samenwerking met Bart De Baere, directeur van Muhka. Middlegate is een zeer interessante expo over de relatie tussen kunst en psychiatrie. Het is een opvolging van Middlegate van Jan Hoet zaliger.

Ook start het stadsbestuur volgend jaar de voorbereidingen voor de Dimpnadagen in 2020 en krijgt Geel Zomert in 2018 een groter budget toegewezen.

Verdere schuldafbouw en kostenefficiëntie

Al deze nieuwe initiatieven waren onmogelijk geweest zonder de noodzakelijke schuldafbouw die we de voorbije jaren hebben gerealiseerd. In 2014 bedroeg de schuld per Geelse inwoner nog 1718 euro. Dit jaar sluiten we af met een aanzienlijk lagere schuld van 1339 euro per inwoner. Merk op dat de stad bespaart zonder naakte ontslagen bij het personeel.

Onder het toeziend oog van onze schepen van financiën, Pieter Verhesen, wordt er dan ook werk gemaakt van slimme maatregelen die de Geelse schuld nog verder zullen afbouwen. Zo wordt er gekozen om meer geld “in kas” te hebben, zodat de stad minder geld moet gaan lenen. Bovendien zetten we in op een verschuiving van leningen op lange termijn, naar leningen op korte termijn. Zodoende zadelen we toekomstige generaties Gelenaars niet langer op met grote schuldenlasten uit het verleden.

Ten slotte werkt de stad aan enkele duurzame investeringen die op termijn vele kosten kunnen besparen. Zo zullen we de openbare verlichting in onze stad vervangen door duurzame LED verlichting, en doen we energiezuinige investeringen bij renovaties van het stedelijk patrimonium. Voorts zal Geel een grote stap zetten vooruit zetten in de verdere digitalisering, onder meer door werk te maken van efficiënte software voor de stadsdiensten. N-VA Geel zal er altijd nauw op blijven toezien dat onze schuld niet sneller stijgt dan onze inkomsten!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is