Benny Eyckmans

Benny Eyckmans

Oprichter van N-VA Geel (2004) en creatieve handige duizendpoot met hart voor Geel en Holven. “Stilzitten is niets voor mij.”

Al 20 jaar ben ik bezig met de bezorgdheden en vragen  van de Geelse burgers en nieuwe en  opkomende tendensen . Gedurende deze jaren heb ik  ondertussen al heel wat ervaring opgebouwd op diverse maatschappelijke fora (Politieraad , Gemeenteraad , Bijzonder comité Sociale dienst (BCSD) , Vast bureau OCMW , fractievoorzitter NVA , maar ook in zaken zoals raden van bestuur , De Sprong (sociale economie) , Minaraad (milieu ) , Regionaal Landschap , Overlegcomité Kleine Nete , enz..

Dit alles geeft een boeiende en uitdagende kijk  op de  vele wisselwerkingen die onze maatschappij omvat. Alles hangt immers aan alles. Als Site Manager bij een Geelse intercommunale begrijp ik beter dan ook wat dienstverlening voor de burger betekent.

Het goed gebruik van het belastingsgeld van de burger  , het werken in team , het streven naar optimale dienstverlening , open geest voor vernieuwing en nieuwe trends maar met een goede solide basis en nuchterheid.

Politiek gezien liggen mijn interesses vooral bij klimaat en duurzaamheid, veiligheid, sociale zaken, ruimtelijke ordening en openbare werken.

Klimaat & duurzaamheid: Het Burgemeesterconvenant 2030 , (een kleine 20 milieu)maatregelen dienen volop uitgerold te worden (oa actief bebossen, deelwagensystemen, ontharden , enz..). Of we het willen zien of niet, het klimaat verandert en we moeten reageren. Energiezuinige technologische aanpassingen en investeringen zijn een must. Wind, zon, warmtenetwerken en geothermie zijn groeikansen in de Kempen.

Ook boeren en natuurverenigingen hebben geen baat met de onvoorspelbaarheid van natte winters en hete zomers.

Als hobbytuinier zet ikzelf actief in op bomen planten , kweek van eigen fruit en groenten een aandacht voor de biodiversiteit door aanleg van bloemenweides voor bijen en bestuivers .Ook verdient de strijd tegen de Aziatische hoornaar voldoende aandacht.

Veiligheid : onze Geelse burgers en jeugd verdienen een veilige leef-werk en uitgaansomgeving. De budgetten voor politie dienen daarom aangepast te worden aan de veranderende dagelijkse realiteit : drugs , cybercriminaliteit , migratieproblemen , gestegen juridisering van de maatschappij. Ook dient er sterker worden ingezet en korte communicatielijnen onderhouden met het parket in Turnhout. Snelle respons voorkomt een gevoel van onverschilligheid. Hangjongeren en -ouderen volgen we kort op. Intrafamiliaal geweld en sluikstorten verdienen meer aandacht.

Sociale zaken : Als lid van het BCSD bespreken en beoordelen  we elke 14 dagen soms schrijnende gevallen, dringende hulpverlening, geven we kansen (huurondersteuning, budgetbeheer, opleidingen, psycho -sociale hulpverlening enz.), maar nemen we ook strenge beleidsmaatregelen voor zij die niet mee willen. We maken afspraken en gieten dat in een GPMI (bindend contract met de client) en leggen strenge sancties op (zoals het schorsen of afnemen van een leefloon), voor zij die denken dat het OCMW er alleen maar is voor de financiële bijdrages te leveren. Gelukkig zien we ook heel wat succesverhalen in maatschappelijke integratie.

Gezinsherenigingen voor grote gezinnen en vrijstelling van eerst Nederlands leren alvorens te gaan werken gaan we moeten aanpassen aan huidige maatschappelijke realiteit  en draagkracht. We kunnen niet het OCMW van de wereld spelen. Geelse barmhartigheid kan zich op vele manieren uiten. "Geef de visser geen vis om te eten maar een net om er zelf te vangen".

Ruimtelijke ordening: deels verbonden aan klimaat , of hoe we onze mobiliteit , wonen en comfort moeten aanpassen aan een nieuwe klimaatrealiteit. Verdichten in het centrum, meer water in de stad, meer beschikbaar op minder afstand. De ruimtelijke (wan)ordening van de laatste 50 jaar geeft ons tot de dag van vandaag heel wat uitdagingen. Deelauto’s, beter isoleren, renoveren, groene ruimtes, nieuwe verdichtende woontypes, urban farming, enz. Een ondergrondse parking in de Nieuwstraat geeft betere bereikbaarheid voor senioren en funshoppers en geeft mogelijkheden om te experimenteren met meer winkel-wandelmogelijkheden.

"Holven verdient een ziel”, Holven heeft “te weinig”. De kerksite /PC van Holven dient uit te groeien tot een echt ontmoetingscentrum met voldoende groen, zodat we een boost geven aan verenigingsleven en lokale horeca.

Openbare werken: zowel boven als onder de grond, burgers zien graag dat er wat verandert in Geel. Sinds Corona beseffen we meer en meer het effect van groen en open buitenruimte we moeten dat planmatig aanpakken en fysiek uitvoeren, waarom geen bomenlanen in centrumstraten, voldoende zitbanken, hondenpoepvuilbakken op veel gebruikte hondenwandelroutes. Bijvriendelijke aanplantingen i.p.v. arbeidsintensieve grassen, meer geïntegreerd groen op parkings...

Rioolmanagement, met  streefdoel dat heel Geel op riolering of lokale zuivering is aangesloten komt ook de zuiverheid oppervlaktewater ten goede. Voetpaden moeten recht liggen, wegen tijdig hersteld, trage wegen voldoende open.

U ziet: veel uitdagingen, maar daar doen we het net voor…