U bent hier
Doordachte keuzes voor de toekomst
Onder de huidige economische context van stijgende grondstofprijzen, stijgende loonkosten, stijgende energieprijzen en hoge inflatie, stonden onze burgemeester en schepenen voor de uitdaging om de meerjarenbegroting voor de stad toch in evenwicht te brengen. Samen zorgden zij er voor dat de stad blijvend projecten kan realiseren, zonder belastingverhoging, zonder impact op het personeelsbestand, zonder invloed op de dienstverlening.
Schepen van financiën Tom Corstjens had, samen met het team, een moeilijke oefening voor zich om ervoor te zorgen dat de stad niet in de rode cijfers landde. Bewust werd er gekozen om geen extra middelen te genereren via belastingverhoging, dit betekent géén verhoging van de personenbelasting. Wel worden een aantal retributiereglementen eenmalig hoger geïndexeerd alsook de tarieven voor de dienstverlening.
Er wordt echter nog steeds geïnvesteerd, ondermeer in het verduurzamen van de Geelse openbare gebouwen. Zo wordt bijna elk stedelijk gebouw uitgerust met zonnepanelen. Een extra kost van één miljoen euro maar deze zal zich op termijn natuurlijk sterk terugverdienen. In de gebouwen zelf zal de temperatuur een graadje worden teruggedraaid maar daarnaast worden er ook in 5 stedelijke gebouwen ‘warmteplekken’ voorzien waar mensen zich kunnen opwarmen als het thuis te koud is.
Via vzw Geel Centrum blijft de Stad de lokale handelaars ondersteunen. Geel is het hele jaar door een bruisende stad en dat moet zo blijven. Activiteiten zoals Geel Zomert, Geel Wintert, de aankomst van Sinterklaas, shoppingevenementen, Apérotime… zorgen ervoor dat de stad leeft.
Geel ademt ook cultuur, en dat is niet vergeten tijdens de budgetbesprekingen. Na de succesvolle expo Zot Van Dympna dit jaar en de edities van Middelgate I en II, de staat in 2023 de derde Middelgate-expo gepland.
De komende jaren ondergaat de stad ook veranderingen. Zo zijn er grote weg- en rioleringswerken gepland in de Gasthuisstraat, Sint-Dimpnaplein, Diestseweg en Baantveld. Daar dit allemaal toegangswegen naar de binnenstad zijn, was de zorg dat het centrum onbereikbaar zou worden. Hierdoor is de heraanleg van de Havermarkt uitgesteld naar de volgende legislatuur. Wel komt er op de Havermarkt een proefopstelling met groen. Daarnaast zet het Geelse stadsbestuur verder stappen in de ontwikkeling van een innovatiecampus rond de site van IOK, Thomas More en KU Leuven.
Geel is een warme stad met een ziel: er is bewust gekozen om de impact op het sociale luik zo klein mogelijk te houden. Mede dankzij subsidies van hogere overheden worden, onder andere, middelen beschikbaar voor buddywerking en het E-inclusiebeleid voor de meest kwetsbare Gelenaar. Maar ook de zomerscholen worden een vast gegeven. Daarnaast is er ook blijvende aandacht voor het stadspersoneel, de mensen achter de organisatie die zich dagdagelijks inzetten om alles te realiseren binnen de stad. Er wordt dan ook heel bewust gekozen om alle stadsmedewerkers aan boord te houden.
Meer informatie kan u hier vinden: https://www.geel.be/bijsturing_meerjarenplan_2022